Kemi i børnehøjde – se hvordan mit eksperiment gik. Luft ud!

Indlægget her er en annonce for Miljøstyrelsen.

miljoeoeoe

Selvom ingen i vores hjem ryger, alt Alba’s tøj bliver vasket i vaskemiddel uden parfume, og vi altid vasker hendes ny-købte tøj inden det bliver taget i brug, – så var jeg altså alligevel ret nysgerrig på hvor meget kemi der egentlig er i luften hos os. Hvad udsætter jeg egentlig mit barn for når jeg en sjælden gang imellem glemmer at lufte ud? For jo, jeg indrømmer gerne at det sker indimellem i de travle tider… Eller, det GJORDE det, indtil jeg fandt ud af hvor vild en forskel der er på kemien i luften. Jeg har fået fingrene i en partikel-måler. Hvis du gerne vil prøve en, kan sådan en købes forskellige steder, søg evt på Google så popper der en masse op.

 • Der er helt bogstaveligt kemi i luften i hjemmet og på børneværelset. De kemiske stoffer kommer mange steder fra: Når vi bruger stegepanden og brødristeren, eller når vi skruer op for hyggen og tænder levende lys på de lange, mørke vinteraftener.
 • Stofferne kan også komme fra spilkonsollen, brændeovnen, fladskærmen og computeren. Og fra nye møbler, tæpper og legetøj, der står og afgasser.
 • Nogle af de stoffer der er fundet i støv vil vi gerne mindske børns udsættelse for, fordi stofferne kan være problematiske. Det kan være særligt bekymrende for børn, da de dels er mindre end voksne og dermed indtager relativt mere og dels er i gang med at udvikle sig

 

Det fede ved denne her partikel-måler er at den er til at føle på for selv en som mig – den jeg har her viser i farver, nogle andre viser i tal. Det er vistnok forskelligt.

Jeg har forsøgt mig med lidt eksperimenter for at se, og vise, hvor stor forskellen egentlig er når vi ikke lufter ud. Jeg har stillet måleren samme sted (lige ved Alba’s seng) ved hvert forsøg.

Farverne partikel-måleren viser, betyder:

 

Grøn: Godt indeklima 🙂

Gul: Tænk på snart at lufte ud.

Orange: Luft ud på børneværelse

Rød: Luft ud!

Lilla: Luft ud NU(!!)

 • På billede 1 har jeg placeret et stearinlys foran måleren, og taget et billede med det samme. Her er klimaet helt fint fordi måleren endnu ikke har registreret stearinlyset.

miljoestyrelsen1

 • Billede 2 er taget efter jeg pustede stearinlyset ud – LILLA! Jeg er totalt konkurrence-menneske, og følte nærmest jeg havde tabt da jeg så det! Haha. Heldigvis ved jeg jo godt selv det blot er mit eget eksperiment – chiiillll Gegs… Chill.

miljoestyrelsen2

 • Billede 3 er taget efter jeg fjernede stearinlyset og luftede kraftigt ud (gennemtræk) i 5 minutter. Phew – back to being the best. Grøn igen – like!! <3 Er i chok over hvad en gang gennemtræk kan gøre.

miljoestyrelsen3

 • Billede 4 er taget efter jeg har ladet være at lufte ud hele dagen – lige inden Alba skulle til at i seng. Jeg har med vilje ladet være at lufte ud hele dagen i hele huset, og var derfor vildt spændt på hvad den sagde. Gul/lys orange, et sted midt imellem. Hvor er det vildt!

miljoestyrelsen4

 • Billede 5 er så taget efter jeg har luftet ud i 10 minutters tid med gennemtræk, lige inden Alba skulle i seng – GRØN! Hvor er det bare sindssygt hvad udluftning kan gøre?? :-O

miljoestyrelsen5

 

Er det ikke for vild en forskel??  Jeg er selv helt vildt overrasket, men samtidig er jeg f… også bare helt vildt GLAD og taknemmelig for at jeg nu er klar over det her. Alle der følger mig ved at jeg er en øko-mama, der ikke giver mit barn sødemidler, og prøver at holde hende fra for mange kunstige tilsætninger. Jeg havde absolut ingen anelse om at kemi kunne sidde i indeklimaet, og også i støv. Vi gør altså flittigt rent herhjemme, men der kan åbenbart stadig sidde partikler i luften. Dét synes jeg er ret vildt, og sindssygt tankevækkende 🙂 Vi vil jo alle det bedste for vores børn – så jeg føler lidt det er min pligt at give min nye viden videre til jer 🙂

 

Så… Lad mig på det absolut groveste anbefale jer alle med dette indlæg: AT LUFTE UD <3 Jeg er ihvertfald selv dobbelt op opmærksom på det efter mit lille eksperiment her, og der går ikke én dag nu, hvor jeg ikke lufter ud flere gange.

Læs mere om udluftning, partikler og generelt vores indeklima og hvordan du kan forbedre det på www.kemiibørnehøjde.dk <3

 

8 kommentarer

 • Katrine

  Søde Geggo, synes ikke det fremgår hvor du har din måler fra, og har generelt problemer med at finde den. Er der noget bestemt jeg skal søge efter? Synes det er et super interessant indlæg du har skrevet 🙂 🙂

  • Stephanie Karma (author)

   Hej Katrine. Måleren har jeg lånt af Miljøstyrelsen – jeg ringer til dem imorgen og spørger hvor netop dén måler kan købes 🙂 Dejligt du fandt indlægget interessant! <3

   • Kristian

    Hejsa Geggo
    Jeg har også ledt og ledt efter den på google. Er heller ikke blevet klogere.
    Har du svaret den anden person i en privat besked? If so. Vil jeg også gerne have at vide hvilken måler det der er 🙂

 • Carina

  Vil også have købt sådan en! 🙂
  Manden og jeg er to vidt forskellige når det handler om udluftning, mad, vask osv 😝 Denne ville han kunne lære af, at jeg har ret igen 🙈😅😊
  Hvor kan de købes ??

 • Janne

  Super godt indlæg! Vi forsøger også at få luftet ud inden sengetid, men vi kunne måske gøre det noget oftere. Jeg er også meget interesseret i at vide hvor måleren er fra? Dem jeg kan se på nettet, ser meget tekniske ud 😉
  Glædelig jul til dig og din familie 🙂

 • Luna

  Hej Geggo. Vi er fire gymnasieelever, som lige nu undersøger skolens indeklima, og vi fandt dit indlæg enormt interessant. Vi kan se at der er flere som har spurgt ind til partikel-måleren du har brugt, men vi ville alligevel spørge om du ved hvilken prisklasse den ligger i? Eller om der er et sted, hvor vi kan læse mere om den?
  God jul! 🙂

 • Anne

  Jeg synes også, at det er et meget interessant indlæg og eksperiment, som du har lavet. Jeg vil også meget gerne vide, hvor man kan købe en partikel-måler, som den du har lånt.

 • Nicole

  Jeg vil også meget gerne vide hvor man kan købe måleren?😊

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *